Mondj Igent a Nemre!

Írásaim - Ne gondolj most egy sárga elefántra! Ne gondolj semmi rosszra! Nem azt akarom ezzel mondani, hogy arra gondolj! Akkor miért gondoltál most mégis rá? -...

Ne gondolj most egy sárga elefántra!

Ne gondolj semmi rosszra!

Nem azt akarom ezzel mondani, hogy arra gondolj! Akkor miért gondoltál most mégis rá? - Hát azért, mert az agyunk nem ismeri a nemet! Érdemes kifürkészni ennek a szócskának az erejét és okosan bánni vele.


NEM!

Mennyi érzelem kötődik ehhez a rövid kis szócskához. Van, aki fél tőle, van, akit megbénít, van, aki dühös lesz tőle és van, aki nem tud megszabadulni a fogságából. Iszonyatos ereje van ennek a szónak. Egyes rendszerek már felismerték a hatását, jelentőségét (nlp - neurolingvisztikus programozás, pozitív pszichológia). Mások még csak most kezdik elfogadni. A nem valaminek az elutasítása, egy tiltás, tagadás. Lehet hasznos bajtársunk, de lehet önmagunk ellen forduló fegyver is. De nézzük is meg, hogy mit tudunk mi magunk kezdeni ezekkel a nemekkel a hétköznapokban és mire érdemes figyelnünk, hogy elkerüljük az önmagunk által generált nehéz helyzeteket.

A nemeid a gondolkodásodat tükrözik

A saját terápiáim során mindig nagyon élesen igyekszem szembesíteni a hozzám fordulókat a saját NEM szavaikkal, és kérem őket, hogy figyeljék is meg a saját gondolkodásukban ezeket. Amennyiben lehetséges, pedig közösen igyekszünk átírni ezeket a „programokat" egy könnyebben hasznosítható,egyszerűbb verzióra. Nagyon gyakori például, hogy úgy közölnek a hozzám fordulók valamilyen személyes, saját állapotot, hogy közben nem közölnek, hanem tagadnak. Például; „Én nem azt érzem, hogy dühös lennék..." vagy „Én nem azt mondom, hogy el akarok válni..." Ez egy mentális ördögi kör, amiből iszonyú nehéz kikecmeregni. Akkor valójában mit érez? Akkor valójában mit mondd? Nagyon sok időnk és energiánk megy el ugyanis a tagadásra. Ez nem más, mint a saját energiáinknak a pazarlása. Van, aki csak ilyen tagadások mentén éli az érzelmi életét. Rettenetesen fárasztó és frusztráló helyzet lehet, hiszen folyamatosan azt kell monitoroznia magában (tudatosan vagy tudattalanul), hogy mi az, amit nem gondol, mi az amit nem érez. Ennek általában az van a hátterében, hogy nem merjük vagy szégyelljük elmondani azt, amit valójában gondolunk, valójában érzünk. A sok-sok tagadás pedig eljuttat odáig, hogy összezavarodunk saját magunk miatt. Nincs mese, ha rövid úton tiszta vizet szeretnénk önteni a pohárba, muszáj kimondani azt is, hogy mi az, ami van. Sokkal kényelmesebb és sokkal egyszerűbb!

Energiapazarlás a köbön - ne gondolj negatív dolgokra

Önismeretben jártas emberek gyakran esnek abba a hibába, hogy túlzottan beszippantja őket az, amire nem akarnak gondolni. Az elme úgy működik, hogy előbb meg kell teremtenie azt, amire NEM gondol majd... és csak utána fogja törölni. De minél jobban nem akarok valamire gondolni, annál többször teremtem meg azt a képet az elmémben, ergo annál több idő is lesz megszabadulni tőle. Ha vannak nehéz, kellemetlen érzések és gondolatok, azoknak ugyanolyan létjogosultságuk van, mint a jó, kellemes, pozitív gondolatoknak. Optimistává lehetetlen úgy válni, hogy nem gondolok semmi rosszra. Az igazi, vérbeli, valódi optimista például elfogadja azt, ha éppen borúsan látja a dolgokat, esetleg negatív gondolatai vannak. Felismeri őket, teret ad nekik, meg is éli azokat, aztán a figyelmének fókuszát valami olyanra irányítja, amit valójában gondolni és érezni akar.

Kulcs a létjogosultság

Minden érzésnek és gondolatnak (legyen az kellemes vagy kellemetlen) szabad és meggyőződésem, hogy kell is létjogosultságot adni. Csak akkor tudok elkezdeni valamin változtatni, ha elismerem, hogy ott van, hogy az van, hogy kezdenem kell vele valamit. Amikor folyamatosan elutasítom, tagadom, vagy nem vagyok hajlandó felismerni egyes érzelmeimet, gondolataimat, akkor olyan mennyiségű mentális energiát pazarolok el, amivel már régen megválthattam volna Önmagam. Érdemes kerülni tehát ezeket a nem szavakat.

Amikor gyógyít a nem

Van azonban a NEM szónak egy fajtája, ami kifejezetten áldásos, hatásos és fontos lenne megtanulni használni. Én ezt jó nemnek hívom. A nem szót akkor használom helyesen, amikor a saját határaim kijelölésére használom őket. Ezzel is gyakran találkozom problémaként a hozzám fordulóknál. Bezzeg, ezt a nemet képtelenek használni, mert félnek tőle, mert azt tanították, hogy illetlenség. Pedig ez a NEM valódi hatalma. Amikor valamire nemet mondok. Amikor közlöm, hogy eddig van a befogadóképességem, eddig tartanak a határaim.

Ez nem illetlenség, ez természetes válaszreakció bizonyos emberi interakciókban. A gyerekek ezt például nagyon szépen használják. Amikor meg akarjuk őket puszilgatni, gyömöszölni, de nekik épp semmi kedvük a dologhoz, akkor teljesen határozottan, elfogadható módon közlik, hogy NEM. Köszi, ennyi, eddig jöhetsz, tovább most nem. Nincs benne semmi sértő, semmi elfogadhatatlan. No, ezt a nemet érdemes elkezdeni gyakorolni. A finom, nem bántó, mégis nagyon asszertív (érdekérvényesítő) nemet.

Forrás: Németh Lóránd
klinikai szakpszichológus
http://ujegyensuly.hu/
Fotó: Nick Brandt

Czakó Éva - 2016 november 26.
 

 

november 26

Ne a félelem miatt légy óvatos, hanem tudatossággal cselekedj

Tanuld meg kezelni az érzelmi állapotodat és a reagálásaidat
bővebben
november 26

Az erős emberek miért vonzzák a nehéz kapcsolatokat?

STYLEMAGAZIN.HU2017.05.30.jelent meg ez a remek cikk VIRÁG KLAUDIAtollából!Nagyon érdekes dolgokról ír, tiszta szívvel ajánlom olvasásra
bővebben
x
Kérdésed van?

Bármilyen kérdéssel fordulj hozzám bizalommal!
+36.20.480.5322

evasvt@gmail.com


Hívj most! Email küldése Messenger üzenet Skype hívás Zoom meeting