Deepak Chopra - A szeretet útja

Könyvajánlók - Részletet Deepak Chopra : „A szeretet útja (a szerelem spirituális jelentősége)" című könyvéből. „ D", aki azt goldolta, hogy létezik valaki odakint...Nem hiszem, hogy túl sokat akarnék, nem vágyom arra, hogy legyen szívdöglesztő bombázó legyen vagy Einstein. Úgy gondolok rá, mint egy csomagra, hogy ha az egésze rendben van, a részletek már nem számítanak....

„D" tényleg vágyott a szerelemre, és mivel minden másban elérte amit akart, annál zavaróbb volt, hogy ez ilyen nehezen kezelhetőnek bizonyult. Eddig karriert épített. Igy a negyvenes évei közepén úgy gondolta, hogy most már időt tudna szakítani a párkeresésre.
De nehéz volt eltitkolnia, hogy milyen zűrzavar van benne ezzel kapcsolatban. Most álltam szemtől-szembe azzal a ténnyel, hogy a kultúránk milyen hihetetlenül keveset tanít a szeretetről.

.....Hál istennek legalább nem tartozom azok közé a fickók közé akik a feleségüket szexis, huszonéves barátnőre cserélik. Számomra ez az abszolút kezdet. Optimista, türelmes vagyok, de azt hiszem.... Nem tudom, talán túl öreg vagyok....

Vagy túl sok az elvárásod, mondtam.
Voltál valaha szerelmes?- kérdeztem.

....Döbbenten nézett rám. Voltak igazán kellemes óráim, egy csomó nő szívesen randízna velem. ....

Láttam, hogy kissé elveszettnek érzi magát.
Különösképp, hogy nem a megfelelő helyen keresgélsz.

... Utálom azokat a helyeket. (a bárokat értette)

Nem erre gondoltam. Úgy értettem, hogy nem nézel magadba. Ez az a hely, ahol megtalálhatod magadban, bárki legyen is!

Sokmindent elértél az életben, de mindig ugyanazt a megközelítést alkalmazod minden esetben. Látsz egy kihívást, számba veszed az erőforrásaidat, és elegendő magabiztossággal és önbizalommal el is éred amit akarsz. Bármilyen fontos dolog elérése kockázattal jár, így a félelem megjelenik. Minél fontosabb, annál nagyobb mértékben. Úgye, ha elengednéd, hogy a félelem uralkodjon, akkor sosem vállalnál kockázatot, s nem is érnél el semmit.

.....Azt akarod mondani, hogy félek szerelembe esni? Akkor miért keresném?

Nem ezt akarom mondani. De a szeretet és a félelem nagyon gyakran találkoznak, s az olyan embereknek, akik egy csomó nehézséget vállaltak fel, mint Te is, meg kellett tanulniuk, hogy hogyan zárják ki a félelmet a képből. Nem csak a félelmet, hanem a kétségeket, a zavart, a kétségbeesést, a reménytelenséget, ami azt illeti, a legáltalánosabb gyengeségeket.

Ezeknek a gyengeségeknek a kizárása rendkívül fontos, ha el akarsz érni valamit ezen a világon, de ez pontosan az ellentéte annak, amit a szeretet megkövetel.

A legtöbb emberhez hasonlóan „D" sem törődött azzal, hogy áll össze belső világa, de a túlélés érdekében mindenki létrehozza magának saját pszichológiai választóvonalát.
Megalkotjuk belső szobáinkat, fallal vesszük körül, s minden önmagunkkal kapcsolatos kellemetlenséget, - titkos félelmeinket, gyengeségeinket, hiányosságainkat, legmélyebb kétségeinket, hogy csúnyák vagyunk, hogy méltatlanok a szeretetre - oda rejtjük el. A léleknek ez a sötétkamrája mindenkinél megtalálható.

Szerinted, szeretetre méltó vagy?- kérdeztem.

...Jézus, ez nem olyan kérdés, amiről gondolkozni szoktam, csak meg szeretnék nősülni, mint mindenki más.

De hát miért ért olyan kényelmetlenül ez a kérdés? Szégyenletes dolog szeretetre méltónak érezni magunkat? A kényelmetlenség abból ered, hogy a szeretet túl személyes, még önmagunk számára is az. Azt az eldugott szobácskát piszkálja, amelyben nagatív önképünket tartjuk. Sajnos a szerelem pont azt jelenti, hogy felkeressük ezt a helyet- ez az, amit a szerelem megkövetel.
Az őszinte szeretet sokkal veszélyesebb dolog, mint azt a legtöbb ember hajlandó lenne beismerni. Ugyanazt a kényelmetlenséget jelenti, mint mikor álmunkban egy nyilvános helyen meztelenül érezzük magunkat. Ha a szerelembe esés azt jelentené, hogy felkeressük a lelkünk e sötét zúgait, egyikünk sem kockáztatná meg. Másrészt, ha szeretünk valakit, ez azzal jár, hogy teljesen kitárjuk egész lényünket. Ami a kockázatot lehetővé teszi, az a szellem közreműködése.

A szellem a valódi önmagad, amely túl van a jó és rossz, a kívánatos és a kellemetlen, a szeretetre méltó és a gyűlöletes megkülönböztető kategóriáin. A szeretet leleplezi ezt a valóságot, éppen ettől válik a szeretet állapota áldottá. A szerelem sokak számára az egyedüli tapasztalat a szellemről egész életük során. A romantikus szerelem spirituális összhangja összetévesztehetetlen. Először is, hatalmas érzelmi nyitással, felszabadulással jár. Egész lényed a szeretett kedves felé árad, mintha ti ketten ugyanazon érzelmeken osztoznátok, ugyanazt kedvelnétek, és utálnátok, szinte a lélegzetetek is egy. Az örömözön másodlagos hatása az aggodalmak és a gondok szélnek eresztése. A lángolás heve minden aggodalmat kipucol, amelyek olyan banális dolgokkal kapcsolatosan, mint a pénz, a karrier, vagy az emberiség sorsa. Ha egyaránt semmilyen spirituális háttérrel nem rendelkezel, akkor is megízleled a lélek édességét, ha beköszönt a szerelem.

A szerelem áldása a szellemtől való, de ezt az ego gátolhatja. Az ego felelős az önképünk védelméért, ő hozza létre a sötétkamrát, ahova a nem kívánatos dolgokat elrejtjük. A szerelem előtt nem az árnyékenergiák (negatív érzelmek, gondolatok) alkotnak úttorlaszt, hanem a psziche megosztottsága), amikor az egónk építeni kezdi belső falait. A szerelem áramlás, a fal pedig megakasztja az áramlatot.

Spirituális szempontból ez a kettősség problémája. Azzal, hogy megkülönböztetjük a jót a rossztól, a helyest a helytelentől, lényegében ragaszkodunk ahhoz, hogy lényeges részeink szerethetetlenek - mi másért tartanánk véka alatt ezeket? Helyette, kis csomagokat rakunk össze magunkból, amiről „D" is beszélt. A csomagba persze csupa szép és jó dolog kerül, de ha valaki veszi magának a bátorságot, hogy szeretni merészel bennünket, akkor az egész csomag kibomlik, s nem szép dolgok is előkerülnek.

A kettősség legkegyetlenebb következménye az, hogy elhisszük, hogy helyesen cselekszünk, amikor kirekesztjük a szeretet.

NYITOTTNAK LENNI, UGYANAZ, MINT GYENGÉNEK LENNI.
ZÁRTNAK LENNI, PEDIG AZT JELENTI, HOGY ERŐSEK VAGYUNK.

A társadalom, pedig megerősíti ezt a kettősséget, s arra figyelmeztet, hogy ez nem az a világ, ahol a szeretet biztonságos dolog.

Én sem számolhatok be túl sok szeretetről, kivéve az otthonomat. Ha sétálunk, látom a feleségem arcát az enyém mellet, s gyakran csodálkozom, hogy milyen elmondhatatlan szeretetet kelt bennem ez a látvány, valami sokkal finomabbat annál, amit szavakba lehetne önteni.

Bár senki sem tudja megmondani, hogy hova tűnt a szeretet, veszélyes jel, hogy sokminden vesz bennünket körül, ami annak akar látszani. Romantikus könyvekből, filmekből ránk zúduló érzések, szex hirdetések, mindenhonnan arra sarkallnak bennünket, hogy igyekezzünk kellőképpen vonzónak lenni, hogy elnyerhessük a „tökéletes szerető" figyelmét.
„D" is, mind mindnyájan a szeretetlenség mocsarában küszködünk, hogy találjon valamit, amit meg sem tud nevezni.

Mi lenne, ha leülnél, és el próbálnád képzelni a tökéletes nőt!- mondtam neki. Valószínüleg sokszor megtetted, de végül feladtad.
Azt hiszem, hogy megtalálod azt a nőt, mégpedig abban a pillanatban amikor képes vagy őt magadból kivetíteni, és elengedni őt a világba. Paradoxonnak tűnhet, de ahhoz, hogy megtalálj valakit, aki szeret, az első lépés az elengedés, mert a szeretet sohasem egy elképzelt kép. A szeretet legkevésbé sem függ a külső értékektől.

....Tudom én, mondta, de enélkül olyan volna, mintha a sötétben keresgélnék.......

A legtöbb embert ugyanez aggasztja. Azt a titkolt meggyőződésüket tükrözi, hogy ők nem is olyan kívánatosak, no meg jelzi a magánytól való félelmüket is. Legalább van egy képük, ami társaságul szolgál. De van itt egy mélyebben húzódó kérdés is.
Vajon tényleg kívülről érkezik hozzánk a szeretet?

...Persze, mondta....

Ássunk csak egy kicsit le. Valamennyien a kettősségben hiszünk, és ez teremti meg az alapot arra, hogy önmagunkat a többiektől különállónak észleljük. Külön testünk van, önálló elménk, különböző emlékeink és hátterünk. Ez a különállás egész létezésünk alapja. Egy részünk azonban irtózik attól, hogy elkülönültségben éljen. Gyűlöli félelmet, a magányt, a gyanakvást, az elidegenedést, ami az elválasztottságból fakad. Egy részed kiált a szeretetért, hogy enyhítse a fájdalmát. Ha találnál valakit, aki szeret, akkor talán a különváltság is meggyógyulna.
A szíve mélyén a legtöbb ember gyötrődik az elkülönültségtől, ez nem titok.

Mondd, tényleg hiszel abban, hogy létezik egy tökéletes valaki, aki kint rád vár? Az a valaki, aki kint rád vár, az mindig önmagad kivetítése. Magányosságunk miatt valamennyien kutatunk a szeretet forrása után, amely betölthetné a bennünk levő űrt, és pontosan ez történik.
A legtöbb férfi érzi magában a gyengédség hiányát, amit egy nőben vél megtalálni. A legtöbb nő azt erőt hiányolja, amit egy férfiben képes megtalálni. Képes az a személy - aki történetesen megfelel az igényeinknek - folyamatosan úgy szeretni bennünket, hogy úgy érezzük szeretve vagyunk? Úgy gondolom, hogy nem. Idővel aztán amikor a külső forrás elapad, felszínre kerül néhány hiányosság, mégpedig:

- Sohasem kaphatsz több szeretetet, mint amit befogadni készen állsz.
- Nem adhatsz több szeretetet, mind amit adnod kell.
- A szeretet forrása, amely másoktól sugárzik rád, valójában a saját szívedben van.

A szeretet elapadásának oka, hogy még nem oldottad meg az elkülönültség problémáját, csak a szőnyeg alá söpörted.

....Akkor mi következik?- kérdezte „D"

Útkereszteződésben állsz! Elindulhatsz, hogy felkutass egy újabb külső forrást, amelyből szeretetet meríthetsz, vagy megelégszel azzal, amid jelenleg van. Vagy teljesen őszinte leszel, s nem kutatsz tovább külső források után.
Ez a kritikus pont. A szeretet ösvénye akkor kezdődik, amikor felismered, hogy az elkülönültség, a magány és az elszigeteltség fájdalma valóság. Nem sokan akarnak szembenézni ezzel a ténnyel, de ezzel magukat sajnálatosan korlátozott mennyiségű szeretetre kárhoztatják.
Mint gyógyító, a szeretet nem ismer határokat, de csak akkor fejtheti ki csodálatos hatását, ha Te is hajlandó vagy egész lényeddel belemerülni.

Valami benned is valódi dologra vár. Mire várunk? Mi az a valódi dolog ami nem a románcról, a szexről, és a végnélküli örömökről alkotott elképzelésünk áradata, amellyel az idális szeretőnek kellene elhalmoznia bennünket?
A valóságban mi vagyunk az ajándék, és az ajándékozó is. A kettősség mindig is illúzió volt!
Nincs senki odakinn, aki rád vár. Csakis te vagy a szeretet, amit te hozol el saját magadnak.
A szeretetben valamennyi lélekkel egyesülsz, s az elkülönültség egyetlen célja, hogy újból csatlakozzunk ehhez az egységhez.

Igy tehát, a SZERETET, AZ EGYETLEN ÁLDÁS.

Mivel az elkülönültség illúzió, ahhoz kellene hit, hogy azt elhigyjük. Viszont a szeretet az valóságos. Megtartható, táplálható, érezhető, tanulhatunk belőle, és számíthatunk mindig rá.
Úgyhogy, hagyd a hitedet. Ehelyett, fordítsd az erőidet olyanra, ami valóságos. A kettősség szövete olyan vékony, hogy bármelyik pillanatban elszakadjon.

Valójában, a szereteten kívül semmi más nem létezik, ha egyszer készen állunk rá, hogy elfogadjuk!
Szeretetgyakorlat

"Hogyan vegyük rá a lelket az alkura?

E könyv célja a szeretet és a szellem között fennálló szakadás befoltozása, így időről időre praktikus ajánlatokkal állok elő e cél elérése érdekében. Ezek a szeretetgyakorlatok többnyire az olvasót célozzák, de javaslom, hogy ha lehet, kedvesükkel együtt próbálják ki őket.
Az első szeretetgyakorlat arra a kétségre irányul, amely felmerülhet a "magasabb" szeretet reális elérhetőségével kapcsolatban. Ha valaki sosem élte át a szerelmet, számára nem bizonyítható, hogy ez a tapasztalat egyáltalán létezik. .....Vess egy pillantást az itt következő felsorolásra, amelyben a szeretet által véghez vitt dolgok szerepelnek, s amely a szövegben korábban előforduló lista kiegészítése:

A szeretet gyógyítani hivatott.
A szeretet megújítani hivatott.
A szeretet biztonságot adni hivatott.
A szeretet arra hivatott, hogy hatalmával ösztönözzön.
A szeretet a kétségek nélküli bizonyosság elérésére hivatott.
A szerelem minden félelem elűzésére hivatott.
A szeretet a halhatatlanság felfedésére hivatott.
A szeretet a béke elérésére hivatott.
A szeretet a különbségek összecsiszolására hivatott.
A szeretet arra hivatott, hogy közelebb vigyen minket Istenhez.

Még ha első olvasásra megütköztél is a felsoroláson, s irreálisnak vagy erősen eltúlzottnak tartanád, akkor is arra kérlek, egyezz meg a szeretettel abban, - menj bele egy kis lélekalkuba - , HOGY EZEN DOLGOK BÁRMELYIKE, VAGY AKÁR VALAMENNYI, MEGVALÓSULJON A SZÁMODRA.

Végy egy papírlapot, s írd le, amit a szeretettől vársz. Ha késztetéseid valódiak, s ha valdi önmagaddal összehangoltak, a szeretet válaszolni fog.
Felsorolásodat tedd annyira teljessé és konkréttá, amennyire csak tudod. Javaslom, hogy írd le a fenti lista valamennyi állítását, és írd mindegyik mellé, amit akarsz.

Például:
A szeretet gyógyítani hivatott.
Azt szeretném, ha meggyógyulna az apám iránt érzett haragom.
Azt szeretném, hogy meggyógyuljon a szeretet, amelyet nem adtam meg a gyermekeimnek, amikor szükségük lett volna rá.
Azt szeretném, ha meggyógyulna a barátom elvesztése miatt érzett fájdalmam.

A szeretet megújítani hivatott.
Azt szeretném, ha megújult lelkesedést éreznék a munkám iránt.
Szeretném, ha megújulna a feleségem iránt érzett szexuális vágyam.
Szeretném, ha ismét fiatalnak érezném magam.

A szeretet biztonságot ad.
A jelenleginél nagyobb biztonságban szeretném érezni magam másokkal.
Biztonságban szeretném érezni magam, amikor reggel futni indulok.
Biztonságban szeretném érezni magam, amikor X. visszautasít, amikor elmondom neki, hogy szeretem.

A szeretet arra hivatott, hogy hatalmával öszönözzön.
Azt szeretném, ha a szeretetem erőteljes lenne. Minden erőmet szeretettel akarom használni. Ki akarom fejezni az érzéseimet, ha szeretet van bennem, s nem akarom engedni, hogy alacsonyabb rendű érzések - mint a félelem és a harag - átvegyék az irányítást.

Ha elégedett vagy a kívánt dolgok részletezésével - s nem félsz attól, hogy túl sokat kérsz - , az egyezség létrejött.
Tedd el a papírt biztonságos helyre. Kifejezheted lelkednek, hogy mit szeretnél, s innen már a szeretet dolga, hogy válaszoljon. A szeretet intelligens és éber, jobban ismer téged, mint te saját magad. Így az egyezség teljesítéséhez szükséges hatalommal is rendelkezik. Csak engedd el magad, s a következő néhány hónapban várj figyelmesen. Ne foglalkozz a listáddal és ne próbáld valóra váltani. Semmi mást nem kell tenned, csak:

HA SZERETETET ÉRZEL, TÉGY ENNEK MEGFELELŐEN! BESZÉLJ A SZÍVEDBŐL!
LÉGY ŐSZINTE! MARADJ NYITOTT!

Így hozhatod magad egyenesbe a szeretet segítségével.
Néhány hónap elteltével vedd elő a listát, és olvasd át. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy mennyi vált valóra belőle. Nem mondom, hogy megdöbbent majd, mit vitt végbe a szeretet - bár sokakkal ez történik - , de bizonyos, hogy meg leszel lepve.
Ami azt illeti, szeretetet kérni az egyik legnehezebb dolog, amit megkockáztathatsz, de ha ezt megteszed, a szívedben kinyitsz egy ajtót, amely ettől kezdve örökre tárva marad."
Czakó Éva - 2007 április 03.
 

 

április 03

Belső szabadság

Részlet Dr vekerdy Tamás könyvéből
bővebben
április 03

Az Ölelés, mint spirituális kapu

Részlet Frank M. Wanderer: Csendes forradalom. A Tudat evolúciója című könyvéből
bővebben
x
Kérdésed van?

Bármilyen kérdéssel fordulj hozzám bizalommal!
+36.20.480.5322

evasvt@gmail.com


Hívj most! Email küldése Messenger üzenet Skype hívás Zoom meeting