A lelket kell gyógyítani,hogy a sejtek egészségesek legyenek

Általános - FÉRFIAKKLUBJA.HU ban megjelent írás, szerző Király Eszter

Szorongó nemzedék vagyunk, nehezen megy az önszeretet, és ráadásul mindig ott a lapul a gyanakvás minden egyes találkozásban. Ott vannak a félbehagyott mondatok, a bújtatott utalások, hogy nem vagyok még túl az exen, nem állok készen egy komoly kapcsolatra, bonyolult viszonyban élek, és nem merjük megkérdezni a másiktól, hogy akkor mi a csudát keresel itt, és mit vársz tőlem. A lelki egészséghez valóban szorosan kapcsolódik az alkalmasság érzése, hogy szeretve és elfogadva létezhetek valaki mellett, és megérdemlem, hogy a karjaiba zárjon. De néhányan sajnos olyan súlyos önbecsülési krízist élnek meg, hogy a párkapcsolattól terápiát várva érkeznek, ami helyrebillenti, majd szinten tartja megbicsaklott önbecsülésüket, izmosítja önbizalmukat, és szolgálja az anyagi, érzelmi és szexuális komfortérzetüket. A párkapcsolat nem gyógyító eljárás önértékelési zavarok leküzdésére, nem önbizalomtréning, és nem gyógyszer az elszenvedett traumák feldolgozására. Mindenkinek valóban készen kellene állnia egy új kapcsolatra, méghozzá úgy, hogy az egyedüllétben szerezte meg a megfelelő szintű önismeretet és önbecsülést.

 

Önszeretet? Az vajon mi? Hogyan szeressem önmagam, amikor hibát hibára halmozok? Amikor nincs egy normális párkapcsolatom, amikor irigykritikus és túlérzékeny vagyok? Amikor újra és újra ugyanarra az elátkozott mintára elrontom az életemet? Amikor soha nem elég jó, amit csinálok, amikor az akaraterőm nulla, mert képtelen vagyok leszokni a dohányzásról, ivásról, vagy más önpusztító szenvedélyeimről? Az ilyen kérdéssorozatok nem segítenek, és nem visznek előre. Ekkor az áldozat szerepébe helyezzük önmagunkat, aki passzívcselekvőképtelen, az időt húzza, és csak sajnálja önmagát. Ha elfogadjuk, hogy a dolgok nem csak megtörténnek velünk, hanem minden történésnek igenis köze van hozzánk, akkor máris a cselekvőpozícióba helyezzük magunkat, aki kész változniváltoztatni.

A modern kor embere lassan elfelejti a mosoly, az őszinte nevetés gyógyító erejét, és szarkasztikus megvetéssel figyeli a pozitív gondolkodás, túlfűtött, hurráoptimista hírnökeit. Az anyagi javakat hajszolja kifulladva, áldozattá válik, a megszerzett, megkaparintott élettelen ingóságok áldozataivá. A lélekre határidők súlyos megfelelési kényszere ül, és lassan, alattomosan felborul az egyensúly. A lelki egészség egyensúlya. Nézz körül az utcán. Olyan kevesen „ragyognak”, pedig a belső szépség, a lélek harmonikus kisugárzása ezerszer gyönyörködtetőbb, mint bármilyen trendi smink.

A lelket kell meggyógyítani, hogy a sejtek egészségesek legyenek, vallja Wass Albert írónk, költőnk. Miért olyan nehéz rátalálni akkor a lelki egészség háborítatlan, békés, kiegyensúlyozott állapotára?

A pszichoszomatika a lélek és a test egységére utal. A lelki egyensúly felborulásával olyan testi tünetekészlelhetők, amelyek hátterében lelki okok, mélyre szorított, feldolgozatlan emlékek, feloldatlan konfliktusok rejlenek. Te miért nem vagy boldog? Mi okozza a szorongásos, pszichoszomatikus tüneteket? Mitől görbül a gerinc, mitől gyarapodik a háj, mitől zsugorodik a test? Miért fulladsz, mitől fogy el a levegő? Miért sajog tested női, vagy férfi oldala? Aki önmagát szereti, az stabilegészséges, autonóm ember, aki képes nemet mondani, ha saját lelki és testi komfortérzete, vagy egészsége forog kockán.

Mindenki szert tehet belső szépségre, és egy teljes, lelkileg is egészséges életre. A belső munka sokszor nem hozza meg azonnal a gyümölcsét, fájdalmas és megrázó is lehet, ilyenkor megrekedünk, elbizonytalanodunk. De az önismeret gazdagodik, a személyiség fejlődik, végül eljuthatunk egy magasabb szintű, lelki harmóniában is bővelkedő új életminőség felé. Mondják, a lelki egészséghez már az is elég, ha elviseled önmagad, és nem leszel magadtól depressziós, de kiegészítésképpen szeretettel ajánlom az alábbi gondolatokat.

tisztelet felbecsülhetetlen ajándék. Ha valaki képtelen ezt viszonozni, akkor nem érdemli meg, hogy bármit is adj önmagadból!

Tudj szelektálni, kerüld el az energiavámpírokat, és a lelki egészségedet veszélyeztető negatív embereket. Nem kötelező mindenkivel kapcsolatot ápolnod, mert van, aki nem érdemli a figyelmedet. Keresd a „véradók” társaságát, akik nem adnak át negatív gondolatokat, indulatokat, és nem lopnak el reménythitetbiztonságotörömet. Ők nem csapolják meg energiakészletünket.

Tudd, mivel nyerhetsz pozitív energiákat, melyekből feltöltődhetsz. Tanuld meg kezelni és a krízishelyzeteket, mindennapi problémákat, konfliktusokat. Törekedj a jó döntések meghozatalára. Engedd el végleg a múltat.

Legyél nyitott a változásra, ne ragadj meg a monotónia állóvizében. Változz Te magad is, fejlődjérzelmileg, sajátíts el olyan jellemvonásokat, melyek még szerethetőbbé tesznek. Kontrolláldmegfelelően a dühödet, indulataiddal csak fölös energiákat pazarolsz.

Szeressérintsölelj! Túl sokat beszélünk a semmiről, agyalunk, analizálunk, vádaskodunk, és gyanúsítgatunk, miközben semmi másra nem vágyunk közben, mint egy érintésre, ölelésre, hogy a szeretett ember a karjaiba zárjon. Az emberi érintés varázserővel bír, megnyugtatja a háborgó lelket, elsimul a harag. Gyógyítja a testet, és felmelegíti a lelket. Azt jelenti: közünk van egymáshoz. Talán egyszer magunktól is ráébredünk, hogy egy gyöngéd érintés néha sokkal többet ér bármilyen cizelláltra fogalmazott szónál.

Törekedj a kiegyensúlyozottboldog párkapcsolatra, nincs jobb érzés, mint szeretni, és érezni, hogy viszontszeretnek.

Október 10-e a Lelki Egészség Világnapja.

Király Eszter

Czakó ÉVa - 2017 október 08.
 

 

október 08

Parcelsus azt tanította

A betegségeknek sokféle oka van, de ezek mind visszavezethetők egy fő okra: arra, hogy az ember nem él összhangban a természeti törvényekkel, hogy nem követi a Lelkét, és ezért eltér attól az úttól, amit a Lelke mutat számára.A betegség ennek a diszharmóniának a következménye.
bővebben
október 08

Életed legnagyobb hőse Te vagy!

Aki nyer0,vagy veszít, de nem adja fel!
bővebben
x
Kérdésed van?

Bármilyen kérdéssel fordulj hozzám bizalommal!
+36.20.480.5322

evasvt@gmail.com


Hívj most! Email küldése Messenger üzenet Skype hívás Zoom meeting